Mark Zuckerberg reménykedett benne, hogy a csevegőrobot lesz a legokosabb, de a tényekkel, számokkal és a webes kereséssel küzd.

Az elmúlt napokban valami újat vehettél észre a Meta alkalmazásaiban, többek között az Instagramon, a Messengeren és a WhatsAppon: egy mesterséges intelligenciával működő csevegőrobotot.

Ezen alkalmazásokon belül cseveghetsz a Meta AI-jával, és olyan kérdéseket és kéréseket írhatsz be, mint például „Milyen lesz az időjárás ezen a héten New Yorkban?” vagy „Írj egy verset két San Franciscóban élő kutyáról.” Az asszisztens azonnal válaszol, például: „A corgi rövid volt, nagy fenekű, a labrador magas, csúszós nyelvű.” Emellett utasíthatod a Meta AI-t képek készítésére is — például egy tűzijátékot néző család illusztrációját.

Ez a Meta válasza az OpenAI ChatGPT-jére, a csevegőrobotra, amely 2022-ben felforgatta a technológiai ipart, és hasonló robotokra, mint a Google Gemini és a Microsoft Bing AI. A Meta robotjának képgenerátora versenyez más A.I. képeszközökkel, mint az Adobe Firefly, a Midjourney és a DALL-E.

Más csevegőrobotoktól és képgenerátoroktól eltérően a Meta A.I. asszisztense egy ingyenes eszköz, amely be van építve olyan alkalmazásokba, amelyeket naponta milliárdok használnak, így ez a legagresszívebb lépés eddig egy nagy technológiai vállalattól, hogy ezt az mesterséges intelligencia típust — amelyet generatív A.I.-nak neveznek — a fősodorba hozza.

„Úgy véljük, hogy a Meta AI jelenleg a legintelligensebb A.I. asszisztens, amelyet szabadon használhatsz,” írta Mark Zuckerberg, a cég vezérigazgatója az Instagramon csütörtökön.

Az új robot arra invitál, hogy „kérdezz bármit a Meta AI-tól” — de az én tanácsom, miután hat napig teszteltem, az, hogy óvatosan közelíts hozzá. Sok hibát vét, ha úgy kezeled, mint egy keresőmotort. Egyelőre szórakozhatsz vele: a képgenerátora egy ügyes módja annak, hogy kifejezd magad barátaiddal való csevegés közben.

A Meta szóvivője elmondta, hogy mivel az technológia új, előfordulhat, hogy nem mindig ad pontos válaszokat, hasonlóan más A.I. rendszerekhez. Jelenleg nincs mód a Meta AI kikapcsolására az alkalmazásokon belül.

Íme, mi nem működik jól — és mi igen — a Meta AI-ban.

Nem keresőmotor
A Meta úgy jelentette be a csevegőrobotját, mint a webes keresés helyettesítőjét. Ha a Messenger vagy az Instagram keresősávjába írod a Meta AI-ra vonatkozó lekérdezéseket, egy baráti csoport, amely utazást tervez, keresést végezhet repülőjegyek után csevegés közben, állítja a cég.