A jelek szerint a Qualcomm Snapdragon X Elite processzorai hamarosan megjelennek a valós piacokon, vásárolható számítógépekben, többéves spekuláció és egy évnyi hypelés után.

Azok számára, akik nem követték a fejleményeket, állítólag ez lesz a Qualcomm első ARM processzora Windows PC-khez, amely hasonló áttörést hozhat, mint az Apple M-sorozatú chipek a Mac számítógépek esetében, ígérve jobb akkumulátor-élettartamot és teljesítményt az egyenértékű Intel chipekhez képest. Ez eltérés lenne a korábbi Snapdragon chipektől PC-khez, amelyek rosszabbul vagy legfeljebb hasonlóan teljesítettek az Intel opciókhoz képest, alig javítva az akkumulátor élettartamát, és számos szoftverkompatibilitási problémát is felvetve.

Az első, kiszivárgott teszteredmények ígéretesnek tűnnek a Snapdragon X számára. További okok is adódnak az optimizmushoz – a Snapdragon X Elite tervezőcsapatát azok az emberek vezetik, akik az Apple Silicon sikerét is megalapozták.

Pletykák szerint a Microsoft idei zászlóshajó Surface táblagépe kizárólag Qualcomm ARM chipeket fog használni, az Intel verziókkal szemben, amelyeket egymás mellett árultak korábban (van egy Intel Surface Pro 10, de azt csak üzleti vásárlóknak értékesítik). A Microsoft többször is próbálkozott már ARM Windows létrehozásával. De ez alkalommal másnak tűnik a helyzet.

Rövid történet a Windows ARM-ról
A Windows első, nyilvános ARM processzorokon futó verziója a Windows RT volt, egy Windows 8-al kompatibilis ágazat, amely 2012 végén indult el néhány kevés készüléken.

A Windows RT jelentős korlátozásokkal érkezett, leginkább az x86 Windows asztali alkalmazások futtatásának teljes képtelenségével – minden alkalmazásnak a Microsoft Store-ból kellett származnia, ami akkoriban jóval szegényesebb volt, mint ma. x86 kompatibilitási mód egyáltalán nem volt.

Ez a korlátozás részben a korlátozott, alacsony teljesítményű ARM hardvernek volt köszönhető, amely akkoriban még mindig főként 32 bites volt, lassú processzorokkal és GPU-kkal, 32 vagy 64 GB lassú flash tárolóval és csupán 2 GB memóriával (akkoriban 4 GB-t általában elegendőnek tartottak egy PC-hez, és 8 GB bőségesnek számított). Még ha volt is x86 alkalmazásfordítás, a fordított alkalmazások szörnyen érezték volna magukat, mivel az ARM hardver már akkor is küzdött a natív beépített alkalmazások konzisztens futtatásával.