A magyar cseresznyeszezon javában zajlik, de az extrém tavaszi időjárás miatt a ‘Trade Magazine Hungary’ jelentése szerint az elmúlt évek átlagánál alacsonyabb termés várható.

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa más részein is alacsonyabb hozamokra lehet számítani. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szövetség (FruitVeB) várakozásai szerint a magyar cseresznye így kedvező pozíciót szerezhet az európai piacon. Az idei magyar gyümölcsszezon eddig szélsőséges időjárási viszonyokkal telt. A enyhe tél és a korai tavasz miatt a vegetáció három héttel korábban kezdődött a szokásosnál. Március végén az egész országban virágzottak a cseresznyefák.

A március 19-20-án bekövetkezett fagyok csak néhány ültetvényben okoztak kárt, de a jelentés szerint mégis negatívan befolyásolták a virágok reprodukciós képességét. „A virágzási időszak alatt tapasztalt szokatlan hőség, amely egyes helyeken robbanásszerűen, máshol elhúzódóan zajlott, azt eredményezte, hogy a bimbók gyorsan kiszáradtak. A virágzás végén, illetve közvetlenül utána egy másfél hetes erősebb lehűlés hullám következett be alacsony hőmérséklettel és fényhiányos időjárással, ami kedvezőtlen volt a gyümölcskötődésre. Április közepén az éjszakai fagyok jelentős károkat okoztak a kisebb gyümölcsökben. Ezek miatt az okok miatt Magyarországon átlag alatti termés várható” – áll a NAK és a FruitVeB jelentésében.