A Primark nemzetközi divatáruház kedden nyitja meg első magyarországi üzletét Budapesten, összesen 8 millió eurós befektetéssel – mondta Maciej Podwojski, a Primark közép- és kelet-európai értékesítési vezetője a hétfői sajtótájékoztatón.

A 3100 négyzetméteres üzlet az Arena Mall bevásárlóközpontban kap helyet, és a megnyitással 180 új munkahely jön létre – tette hozzá az értékesítési vezető.

A Primark, amelyet 1969-ben alapítottak Írországban, mára több mint 440 üzlettel rendelkezik 17 országban világszerte, és mintegy 80 000 embert foglalkoztat. A tervek szerint 2026 végéig az üzletek számát 530-ra növelik.

A női, férfi és gyermekruházat és cipők mellett szépségápolási termékeket, kiegészítőket és lakberendezési tárgyakat is árusítanak – hangsúlyozta Maciej Podwojski.

Kiemelte, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. Például 2030-ra csak újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagokból készült termékeket fognak árusítani, és szintén 2030-ra a lánc szén-dioxid-kibocsátását is felére csökkentik.

A cég magyarországi terveiről szólva Podwojski rámutatott, hogy a Primark egy írországi székhelyű gyorsdivat-kiskereskedő, amelynek központja Dublinban található, és üzletei vannak Európa-szerte és az Egyesült Államokban. Az eredeti Penneys márkanevet csak Írországban használják. A vállalat 1973-ban terjeszkedett Írországon kívülre, és Nagy-Britanniában kezdett el üzleteket nyitni. Az első Primark üzlet 2006 májusában nyílt meg a kontinentális Európában, Madridban, Spanyolországban.

A vállalat korábbi bejelentése szerint a Primark 2023-ban 9 milliárd GBP (10,5 milliárd EUR) értékű forgalmat ért el, szemben az előző évi 7,7 milliárd GBP (9 milliárd EUR) értékű forgalommal. A működési nyereség tavaly 735 millió GBP (863 millió EUR) volt, míg 2022-ben 756 millió GBP (887 millió EUR) volt.