A Computex 2024 esemény meglehetősen érdekes volt – annak ellenére, hogy minden standot mesterséges intelligencia termékek díszítettek – köszönhetően az AMD és az Intel új, ígéretes CPU architektúráinak bemutatásának. A PC játékosok azonban azt remélték, hogy az AMD bejelenti a 3D V-cache modelleket is a Ryzen 9000 chipek mellett, de ez nem történt meg. Azonban egy jelenleg keringő pletyka szerint nem kell sokáig várnunk ezekre, mivel a 9000 X3D változatok már szeptemberben megjelenhetnek.

A pletyka forrása a Club386, amely a Computexen beszélt egy névtelen személlyel, aki azt állította, hogy az AMD szeptemberben tervezi piacra dobni a 3D V-cache-szel ellátott új Ryzen 9000 processzorokat. Amikor a Computexen beszéltünk az AMD-vel, ők nem közöltek semmilyen megjelenési dátumot, de megerősítették, hogy „aktívan dolgoznak igazán menő megkülönböztetőkön, hogy még jobbá tegyék azokat.”

Három hónap meglehetősen gyors lenne az AMD számára az X3D változatok bevezetése szempontjából egy új architektúra bejelentése után. Például a Zen 3 és a Ryzen 7 5800X3D bejelentések között körülbelül 18 hónap telt el, és majdnem hat hónap volt a Zen 4 és a Ryzen 9 7950X3D megjelenése között. Így a három hónap szinte egy szempillantás alatt eltelik ezekhez képest.

Ez nem is lenne meglepő, ha igaz, mivel a 3D V-cache nem egy vadonatúj technológia. Több mint két éve azóta, hogy az AMD először kezdett 64MB-os extra L3 cache szeleteket hozzáadni néhány processzorához, így nagy az esélye, hogy a chipóriás csak az októberi szokásos értékesítési időszakra vár, hogy megszabaduljon a régebbi termékektől, mielőtt újabb adag X3D CPU-val leütné pénztárcánkat.

Mivel a Ryzen 9000 sorozat első modelljeit már bejelentették, nem túl nehéz kitalálni, melyek kapnak 3D V-cache változatot. Szinte biztosan láthatunk egy 16-magos Ryzen 9 9950X3D-t, egy 12-magos 9900X3D-t és egy 8-magos 9800X3D-t, de mi a helyzet egy középkategóriás processzorral?

Végül is az AMD említette a „menő megkülönböztetőket”, amikor arról beszélt, milyen fejlesztéseket hoz a cache technológiába, így elképzelhető, hogy idén megjelenik egy Ryzen 5 9600X3D is.

Azonban egy ilyen termék elvehetne az eladásokat a standard Ryzen 7 9700X-től, különösen, ha a 9600X3D játék teljesítménye jobb és az árak hasonlóak. Az előbbit azonban az AMD szabályozhatja, ha különböző mennyiségű 3D V-cache-t használ az új 9000 sorozatában.