A Nintendo Inc. szerzői jogi megsértésekkel és videójáték-szoftverek kalózkodásával vádolja a Switch emulátor fejlesztőjét egy e héten benyújtott új perben.

A pert hétfőn nyújtották be a Rhode Islandi szövetségi bíróságon a Nintendo Inc. által, amely a Tropic Haze LLC-t vádolja azzal, hogy tudatában van annak, hogy az emulátoruk, a Yuzu használata „kalózkodás elősegítésére szolgál kolosszális mértékben”. Azt is állítja, hogy a fejlesztő megsértette a Digitális Millennium Szerzői Jogvédelmi Törvény (DMCA) rendelkezéseit, beleértve a megkerülés és a kereskedelem elleni intézkedéseket.

A panasz egy videójáték emulátort úgy határoz meg, mint „egy olyan szoftvert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy törvénytelenül játszanak kalózolt videójátékokat, amelyeket kizárólag egy adott konzolra adtak ki egy általános célú számítástechnikai eszközön.” Azt állítja, hogy a Yuzu utasításokat ad másoknak arra, hogyan „kerüljék meg” a Nintendo Switch konzolokat és „készítsenek törvénytelen másolatokat titkosított játékokról, így a Yuzu megkerülheti és lejátszhatja ezeket a játékokat.”

„A Yuzu birtokában semmi sem akadályozza meg a felhasználót abban, hogy beszerezze és játsszon törvénytelen másolatokkal gyakorlatilag bármelyik, a Nintendo Switch-re készült játékot, anélkül, hogy egy fillért is fizetne a Nintendónak vagy a Nintendo Switch-re játékokat készítő és árusító százaknak más játékfejlesztőknek és kiadóknak,” olvasható a panaszban.

„Gyakorlatilag a Yuzu általános számítástechnikai eszközöket tesz a Nintendo és mások szerzői jogi műveinek tömeges jogsértésére alkalmas eszközökké,” teszi hozzá a panasz.

A panaszban említett Yuzu weboldala, a „yuzu-emu.org”, tartalmaz egy nyilatkozatot, amely állítja, hogy az oldal „megfelel” a DMCA-nak. A Nintendo azonban fenntartotta, hogy bármelyik játékához törvénytelen a Yuzu használatát alkalmazni.

„És hogy világos legyen, nincs törvényes módja a Yuzu használatának a Nintendo Switch játékokhoz való játékra, többek között mert meg kell törnie a játékok titkosítását. A vádlottnak felelősséget kell vállalnia azért, hogy szándékosan eszközöket biztosít a felhasználóknak a Nintendo szellemi tulajdonjogainak ilyen mértékű megsértésére. A Nintendo számára a kár nyilvánvaló és helyrehozhatatlan,” olvasható a panaszban.