A Magyar Energiapiaci Operátor, a HUPX csatlakozik a szerb és szlovén partnereihez az Alpok-Adria-Duna Energiatőzsde (Adex) kezdeményezéshez, céljuk, hogy megerősítsék és kiterjesszék ezt a regionális szervezetet Közép- és Délkelet-Európában, jelentette be az Adex Csoport.

„Ez a lépés elősegíti az energiaváltást és a fragmentált piacok konszolidációját, valamint megkönnyíti a jövőbeni paneurópai Piaci Összekapcsolás bevezetését. A piaci szereplők számára ez új hozzáférést jelent egyablakos kereskedési és tisztázási lehetőséghez Szlovéniában, Szerbiában és Magyarországon,” mondta az Adex Csoport egy hétfői közleményben, hozzátéve, hogy így válik a leglikvidebb napi spot energiakereskedelmi központtá ebben a földrajzi területen.

„A releváns hatóságok jóváhagyását követően az Adex Csoport kibővült tevékenységének éles indulása 2024 második felében várható.”

2022 decemberében a szlovén elektromos hálózat operátora, az Eles, a szerb Elektromreža Srbije (EMS) és az Európai Energiatőzsde (EPEX SPOT) közösen alapította meg Közép- és Délkelet-Európa első regionális energiabörzéjét (CSEE). Az Adex a szlovén fizikai napi előrejelzési piac és az intranapi piac operátora, a BSP SouthPool és a szerb licencelt piaci operátor, a SEEPEX vállalati egyesülésén keresztül jött létre, a csoport székhelyével Ljubljanában és főbb állandó irodáival Ljubljanában és Belgrádban.

A magyar elektromos rendszeroperátor, a MAVIR most csatlakozik az Eles, az EMS és az EPEX SPOT alapító tagjaihoz az Adex Csoport tulajdonosi szerkezetében, amely további partnerek csatlakozására is nyitott.

A HUPX a harmadik teljes mértékben birtokolt leányvállalata lesz a BSP és a SEEPEX után, az Adex Csoport székhelye 2024 második felében Budapestre költözik, jelentette be az Adex Csoport.