Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gólyatábora kellemetlen események miatt került a figyelem középpontjába. A tábor Balatonlellén zajlott, ám ételfertőzés miatt a programot idő előtt megszakították. Az RTL hírtelevízió értesülései szerint a Marcali Járási Hivatalhoz csütörtökön délelőtt érkezett bejelentés arról, hogy a tábort 71 résztvevő panaszolta, hogy hasi görcsök és hasmenés gyötörte őket. Két személy állapota olyannyira súlyos volt, hogy kórházba kellett szállítani őket.

Az érintett résztvevők beszámolói alapján kiderült, hogy mindenki ugyanabból a fogásból evett. Az esemény után szakemberek ételeket, felülettisztasági mintákat és székletmintákat gyűjtöttek be laborvizsgálat céljából. Az első vizsgálatok arra utaltak, hogy a konyha üzemeltetője súlyos higiéniai szabályokat sértett meg. Ennek következtében a konyha működését azonnal felfüggesztették.

Az egyetem szombaton közleményben reagált az eseményekre, kijelentve, hogy a tábor nem került feloszlatásra. A résztvevőknek csak fél napos pihenőt kellett tartaniuk, majd a programok folytatódhattak. Az eredetileg tervezett időben, pénteken zárult le a tábor, és a résztvevők biztonságban haza is utaztak.

A közlemény továbbá említést tett két szervezőről, akiknél orvosi beavatkozásra volt szükség. Őket a siófoki kórházba szállították, ám folyadékpótlás és kezelés után rövid időn belül elhagyták az intézményt. Az ügyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Somogy Vármegyei Kormányhivatal is vizsgálta augusztus 24-én a helyszínen. Az eredmények még nem állnak rendelkezésre.

A népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a vizsgálatok során azt is megállapították, hogy az étkeztetést külső beszállító végezte. Ennek a beszállítónak a tevékenységét is hatósági vizsgálat alá vonták a hatóságok. Az ügy további részletei még kiderülnek a vizsgálat folyamatában.