A Mol ma hajnalban közzétette legfrissebb negyedéves gyorsjelentését, amely meglepetést okozott a tőzsdén. A hazai olajvállalat, köszönhetően a kutatás-termelési üzletágnak és a finomítói tevékenységnek, jelentősen túlteljesítette az elemzői várakozásokat.

Az Upstream szegmensben, amely a kutatás-termeléssel foglalkozik, a társaság 374,9 millió dolláros eredményt ért el, ami 19,3 százalékkal magasabb az elemzők által várt összegnél. A Downstream szegmensben, amely a feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozik, pedig a Mol 456,3 millió dolláros eredményt ért el, szemben a 387,5 millió dolláros elemzői várakozással, tehát itt +17,8 százalékos volt a túlteljesítés.

A friss adatok alapján elmondható, hogy a vállalat teljesítette tavalyi üzleti évre meghozott célkitűzéseit minden fontos területen. Az EBITDA közel 3,1 milliárd dollárra alakult a Molnál az egész évet tekintve, ami bár alacsonyabb a 2022-es rekordnál, de így is kiemelkedően magasnak számít a korábbi évek átlagához képest. A társaság egész éves adózott eredménye pedig 1484 millió dolláron alakult, ami bár nem haladja meg a 2022-es rekordot, de