Romániában és Szlovéniában már csaknem 100 forinttal olcsóbban lehet egy liter benzint tankolni, mint hazánkban.

Az üzemanyagár-csökkenés ellenére továbbra is Magyarországon a legdrágább a benzin a környező országokhoz képest, ráadásul a különbség egyre csak növekszik: Romániában és Szlovéniában például már csaknem 100 forinttal olcsóbban lehet egy liter benzint tankolni – számolt be az RTL Híradó. Az olajkereskedők hatalmas haszonnal dolgoznak, a brutális árakból pedig százmilliárdokat nyúl le az Orbán-kormány.

A friss adatok szerint a benzin átlagára jelenleg 611 forint literenként. Ennél nem csak hogy minden környező országban olcsóbban lehet tankolni, de Romániában és Szlovéniában például röpke három hét alatt növekedett a forintba átszámított különbség alig 70 forintról csaknem 100 forintra a benzin literjének esetében. Mindeközben a gázolaj is csak Ausztriában és Szerbiában drágább, mint hazánkban.

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint az árrés februárban 170 forint volt a benzinen literenként, miközben a régió többi országában átlag 102 forintnak volt megfeleltethető, vagyis ennyivel nagyobb haszonnal dolgoznak az olajkereskedők.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a kormánypárti XXI. Század Intézet Mozgásban extra című podcastjében egyebek között jelezte, hogy az üzemanyagárstopot annak idején masszívan megszenvedte a magyar olajtársaság, ugyanakkor az RTL szerint 2022-ben története legnagyobb nyereségét érte el a világpiaci árnál olcsóbban vásárolt orosz olaj miatt: egy év alatt mintegy nettó 628 milliárd forint hasznot termelt.